1 Şubat 2012 Çarşamba

Pana Film " Kurt Kanunu"


Kurt Kanunu

Kurt kanunu; Kemal Tahir'in eseri. Kurtluşu savasşı sonrasında Türkiye Cumhuriyeriti kuruldu. Cumhuriyetin ilk zamanları, İzmir suikastı gerçekleştiği dönemi anlatılıyor. İzmir suikastı; 15 Haziran 1926' da Mustafa Kemal ATATÜRK Balıkesirdeyken (Yurt Kapsamı Gezileri), suikast girişimcileri İzmir Kemeraltı Çarşısının ana caddesi olan, Günümüzdeki adı " Anafartalar Caddesi". O zaman ki adı ise " Mevleviler Sokağı". Bu Caddeyi gören bir otelin penceresinden Mustafa Kemal ATATÜRK cadden geçerken ateş açmayı planlıyorlar.
Tarih yazarlarına göre suikastçılar, Kadı Hurşit' in oğlu eski Lazisyan mensubu Ziya Hurşit, İttahat ve Terakki'nin savunucularından Sarı Efe Edip Bey' in adamları olan; Çopur Hilmi, Gürcü Yusuf ve Laz İsmail bilinmekte. Fakat son anda Şevki Bey' in pişmalık duyup ihbar etmesi suikastı önlemiştir.
Kemal Tahir' in " Kurt Kanunu " adlı eserinde suikast anlatılmakta. Eser üç bölümden oluşmakta ve her bölümde kahramanlar değişmekte veya yeni kişiler gelmektedir. Eserde temelinde üç karekter üzerinde durulmakta. Birinci bölümde Abdülkerim Bey ile başlamakta. Abdülkerim Bey ittihat ve terakkinin ünlü isimleriden. Abdülhamit Han döneminde yüksek görevlerde yer almış, gözü yükseklerde olan zeki aynı zamanda çapkın bir karekter. İkinci bölümde ise Kara Kemal karekteri göze çarpmakta. Kara Kemal ittihatçıların bildiği isimle Küçük Efendi, ittihat ve terakki içierisinde yer almış, Abdülhamit Han döneminde iaşe nazırlığı yapmış daha sonra ittihatçılardan ayrılarak ticarete atılmış. Bir banka ve beş şirket sahibi olan, zeki, ileri görüşlü bir karekterdir. Üçüncü bölümde ise Emin Bey karekteri olaya dahil olmaktadır. Kara Kemalin çocukluktan beri yanında bulunan birisi. İttihat ve terakkide görevlerde bulunmuş daha sonra ise tarafsızlığı seçmiş fakat suikasta karışmıştır.
Pana Film, Kurt Kanunu adlı eserden yola çıkarak bu dönemi anlatan bir dizi çekmekteler. Dizinin adı eserinde adı olan "Kurt Kanunu". Kurt Kanunu TRT 1' de 7 Şubat 2012' de gösterime girmesi planlanıyor.
Yönetmenliğini Yasin Uslu'nun üstlendiği Kurt Kanunu'nda başrollerini Ümit Acar, Ali Başar, Pelin Akil, Bahar Kerimoğlu ve İlker Kızmaz paylaşıyor. Kurt Kanununun oyuncu kadrosunda Ahmet Somers, Funda İlhan, Göker Ersivri, Seda Yıldız, Uğur Arslanoğlu, Halil İbrahim Kalaycıoğlu, Ferhat Yılmaz, Yüksel Arıcı, Ferda İşil gibi isimler yer alıyor. Ünlü yazar Alev Alatlı dizinin konsept danışmanlığını üstlenirken, Prof. Dr. Vahdettin Engin de tarih danışmanlığını yapıyor.
Kurtlar kanunu dizisi; Rıdvanpaşa Sokak üzerinde bulunan ve halk arasında, “Polis Ziya Bey Evi” olarak bilinen 1940′lı yıllarda yapılmış üç katlı bu köşk, 60′lı yıllarda da And Film tarafından çekilen başka bir filme evsahipliği yapmış bir mekan kullanılmakta.
Umarım gerçeklere bağlı kalınarak o dönemki olaylara ışık tuturlar. Kurt Kanunu oldukça sürükleyici ve bir o kadarda ilgi çekeceğe benzemekte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder